14 Ekim 2012 Pazar

Sonsuzluk Arayıcısı


Filozoftan söz etmeden Felsefe’den; ve bu fikirleri yaşayabilen insandan söz etmeden de, fikirler dünyasından söz etmek mümkün değildir. Böylece, Filozofun yani bilgeliği seven insanın temel özelliklerinden birini vurgulamamız gerekirse, onun sonsuz arayıcının niteliklerini kendinde topladığını söyleyebiliriz. O, sonunda Bilgeliğe ulaştığında aramayı bırakacak bir fetih insanıdır ve o zaman da, şu an bizim için anlaşılmaz ve erişilmez başka şeyler arayıp aramayacağını da bilmiyoruz.

Filozof, çok özel bazı izlerin ardından, yaşamın kırlarından ve ormanlarından, dağlarından ve nehirlerinden geçen bir av köpeği gibidir. Her şeyin gerçek bilgisini arar. Kendisini, Gerçeği, tek bir sözcükle, evrensel köken olarak Tanrıyı arar.

Fakat neden yolu bu kadar uzun ve zordur? Yoksa, Gerçek, içinde yaşadığımız bu dünyada değil mi? Yoksa, Tanrı burada kendinin görülmesine izin vermiyor mu? Bu sınırların ötesinde aradığımız şeyi bulmak için sonsuz bir çölü -algılanır yaşamımız, tarihi ortamımız, koşullarımız- geçmek mi gereklidir? – Hayır.


İnanıyoruz ki, Tanrı ve Gerçek, bu dünyada, kendi ortamımızda, başarılarımızda ve sorunlarımızdadır. Fakat kalın bir çamur tabakasıyla kaplanmış, garip şekiller altında saklı kalmışlardır; öyle ki çoğu kez yalan Gerçeğin yerini almaktadır ve açıkça kimse yalanın maskesini düşürememektedir; insan tininin doğal tepilerinin yerini içsel boşluk ve inançsızlık doldurmaktadır.

Arayıcı filozofun becerisi, yeniden tüm güçleriyle parıldamak için cesur insanların çabasını bekleyen o gizli gerçekleri, şimdi ve burada, hataların ve cehaletin ortasında, karanlığın ve tuzakların ortasında bulmasıdır.

Aramak, yorulmaksızın karanlıkların içinde en ufak bir ışığı, mutsuzluklar arasında en ufak bir mutluluk damlasını, onca karmaşa içinde bir gerçek parçacığını bulma fırsatını harcamadan aramak zorunludur.

Önemli olan amaçtır; duyuları ve zekayı ona varmak için güvenilir rehberler olarak kullanmaktır. Ne aradığını ve nasıl arayacağını bilen kişi FİLOZOF’tur.

Delia Steinberg GUZMAN’ın şeylerin geçiciliği ve sürekliliği, yanılsama ve gerçek konularında makalelerinin bulunduğu “Maya’nın Oyunları” ve felsefi-psikolojik makalelerinden oluşan “Özgürlüğe Uçuş” adlı eserleri Türkçe’de yayınlanmıştır.

.