17 Ekim 2012 Çarşamba

Dikea Koupa


Δικαία Κούπα "fair drinking cup"

Yunanistanın Samos adasında hediyelik eşya olarak satılan bu bardağı Pisagor dizayn etmisş ve bence bu muazzam bardak milattan öncesinden günümüze Pisagorun bıraktığı en öğretici eserlerinden biri olmuştur.


Bardağın şekli ters duran bir kilise çanına benzer. Tam ortasından orta parmak görüntüsünde bir uzantı vardır. Pisagor "azla yetinmeyi bilin, açgözlü olursanız elinizdekileri de kaybedersiniz" demiş ve bu bardakla soyut felsefeyi gözle görülen elle tutulan bir somut nesneye dönüştürmüştür.

Bu noktada şaşırmak, işin gizemini ve sürprizini yaşamak istiyorsanız, altta yazdıklarımı okumayın ve günün birinde böyle bir bardak elinize geçerse eğer, şarabı bardağa gönlünüzce doldurup icin.

Bardağın özelliği nedir derseniz, altına baktığınızda bezelye kadar bir delik var. Bir de bardağın içinden çıkan uzantının dibinde iki delik. Ve bardağın yarısını biraz geçince bir işaret çizgisi. Siz bardağı bu çizgiyi aşmayacak şekilde doldurduğunuzda her şey normal, herhangi bir bardaktan farkı yok. Lakin çizgiyi aşıp bardağı çok doldurduğunuzda ve bu şarabı içmeye kalkıştığınızda ise, bardağın içindeki tüm şarap aşağıdaki delikten üzerinize boşalıyor...

Καλή διασκέδαση...


.