“Phantom time hypothesis” yani hayalet zaman hipotezi denen bu hipoteze göre Julien takvimdeki 10 günlük sarkma hatasının Gregoryen takvimle düzeltilmesi sonucu ortaya yaklaşık 300 yıllık bir kayıp zaman çıkmış, yani şu anda aslında 1700’lü yıllarda yaşıyoruz.
Bu kayıp zaman’ın yaklaşık olarak M.S. 583-661 ve 750-968 yılları arasını kapsadığını iddia eden bu hipotez’e göre hata şöyle oluşmuş:
Yazarların yaptıkları hesaba göre Julien takvimin kullanılmaya başlandığı M.Ö. 45 ile Gregoryen takvimin geliştirildiği 1582 yılına kadar 10 günlük hata meydana gelebilmesi için geçmesi gereken süre 1257 yıl. Haliyle 1582’den 1257’yi çıkartırsanız karşınıza M.S. 325 yılı çıkıyor, yani Julien takvimin kullanılmaya başlandığı yıl değil İznik konsili’nin toplandığı yıl!
Başta komplo teorisi gibi görünse ve çok karşı çıkanları olsa da hipotezi geliştirenlerin sağlam argümanları var gibi görünüyor. Kayıp yıllar olarak neden o dönemleri seçtiklerini ise o dönem yaşandığı söylenen olayların ve bulguların anakronistik olması ile açıklıyorlar. Onlara göre o dönemlerde yaşananlar ya hiç yaşanmayıp sonradan uyduruldu, ya da yaşandığı söylenen zamanlarda değil daha önce ya da sonra yaşandı.
Hesaplaması kolay....
Ayrıca Bkz : Alternetif Tarih / Yeni Kronoloji
.