Uyarıcı ve alkoloid kullanımı baskıcı toplumsal sistemlerde tepki çekse bile, aslında uyarıcı kullanmanın veya içki içmenin esirme ve vecd halleri ile yakın bir ilişkisi bulunuyor...
Tarih boyunca uyarıcıların kutsal amaçlarla kullanımlarından bir kesit:
-Hintli Bilgeler
Esrarotu, Hintli Bigeler tarafından MÖ 1500'lü yıllardan beri kullanılıyor. Uyarıcı, yüce tanrıları Shiva’ya ibadet ederken kullanılıyordu. Esrar çekmenin günahları temizlediğine, Shiva’yla ruhun bütünleştiğine ve cehennemin ve ölüm sonrasında hayatın azabından koruduğuna inanılıyordu.
-Mazatek Şamanları
"Kâhinlerin Adaçayı" olarak da bilinen “Salvia divinorum” şamanlar tarafından Meksika Oaxaca’da kullanılan ‘şifalı’ bitkilerden birisidir. Bu şamanlar bitkiyi çay formunda tüketiyorlardı. Yaprakları küçük parçalara ayırıyor ve sıcak suda demliyorlardı. Dini tedavi seramonilerinde kullanılıyordu. Kâhinlerin Adaçayı içen kişinin kontol edilemeyen gülme ve herşeye karşıt olma duygularını kamçılıyordu.
-Amazon Kızılderilileri
Ayahuasca, Amazon’da bulunan "Banisteriopsis caapi" adlı bitkinin ana sapının kaynatılmasına denir. Genellikle çay olarak içilir. Uyarıcı, dini seramoniler dışında hastalıkları ve bağımlılıkları tedavi etmede kullanılır. Ayahuasca, halüsinasyon dışında uzun süreli ishale ve kusmaya neden oluyor. Ayahuasca ayrıca vücudu kurtlardan arındırmak için de kullanılıyor.
-Asya Şamanları
Uçan Çayır Mantarı olarak da bilinen "Amanita muscaria", Sibirya’da şamanlar tarafından kullanılan halüsinasyona neden olan bir mantardır. Genel olarak şaman mantarı yerdi ve müridi de aynı duyguları hissetmek için onun idrarını içerdi. Mantarı yemekteki amaç kendinden geçmek içindi. Genel olarak yan etkilerinde tik, nöbete tutulma ve muhtemel koma bulunuyordu.
-Orta Doğu Sufileri
Yüzyıllardır İslam dinine inanan bazı tarikatlarda kenevir, geleneksel müslümanların uyarıcı almanın haram olduğunu iddia etmesine rağmen kullanılıyor. Ancak bazı Sufi tarikatlarında uyarıcı kullanımı, sarhoş eden madde olarak gösterilmeyerek teşvik ediliyor. Kenevir, bu tarikatlarda bilinç açıcı olarak kullanılıyor. Böylece uyarıcıyı alanlar daha fazla saat konuşkan ve hareketli olabiliyor.
-Kuzey Amerika Kızıderilileri
Peyote, Amerikan kızılderilileri tarafından daha uzun süre derin kavrama ve iç gözlem için kullanılan küçük bir kaktüs. Aynı zamanda bu küçük kaktüs uyarıcı göğüs ağrısından baş ağırısına tutun da doğum ağrısına kadar herşeyi tedavi etmekte kullanılıyor. Peyote sadece ‘İyi niyetli dini seremonilerde’ legal olarak kullanılabiliyor. Bazı eyaletlerde Peyote yetiştirmek de serbest.
-Orta Amerika Kızılderilileri
Damiana, içilen ve çayla demlenen bir bitki. Etkilerinin, kenevirden daha az olduğu söyleniyor. Kullananlar sınır ötesinde bir rahatlama hissi duyuyor ve duru hayaller görüyor. Tıbben depresyondan kurtulma ilacı olarak kullanılıyor. Güney ve orta amerikada bu çay ayrıca afrodizyak olarak da kullanılıyor.
-Aztekler
Gündüz sefası çiçeği olarak da bilinen LSA, Aztekler tarafından dini törenlerde yeniyordu. Çekirdekleri yemek yorgunluk hissine yol açarken yiyen kişi düzgün hayaller kuramıyor ve düşünemiyordu. Ayrıca bu çiçeğin çekirdekleri halüsinasyona yol açıyordu. Bu halüsinasyonların bir tapınağın tekrar inşa edilmesi sırasında 84 bin insanın dört günde öldürülmesi olayına yol açtığına inanılıyor.
-Hawaiililer
Hawaiian Baby Woodrose adlı çiçeğin çekirdekleri rüyaya, krampa ve mide bulantısı hissine yol açıyor. Uyarıcı, yerli Hawaiililer tarafından dini törenlerinde ve bayramlarında alınıyor. Etkisi 4-14 saat arasında sürüyor ve kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Aslında yabani bir ot.
-Çinli Konfüçyüsistler
Afyon, Çin’de yüzyıllar boyunca içildi ve bu gelenek halen yaşlılar arasında devam ediyor. Ayfonun kullanım amacı aslında ayin törenlerinde ve tıbbi amaçla kullanmak üzereydi. Afyon, acı da verebilir rahatlatabilir de. Çin’de birçok kere afyonun kullanımı yasaklandı ve serbest bırakıldı. Şimdi ise ağrı kesici olarak tıbben kullanılıyor.
-Taylandlı Budistler
Kratom adlı uyarıcının iyi bir varlık hissi verdiği kadar anti-depresan, analjezik ve hatta mutluluk verdiği de söyleniyor. Uyarıcı hem uyarıcı hem de depresan olarak kullanılıyor. Genel olarak uzun süre boyunca çiğneyerek tüketiliyor. Budist erenler meditasyon sırasında Kratomu çiğneyerek yoğun bir mutluluk ve bilinç hissiyatına erişiyorlar.
-Antik Yunan
Entheogen, antik Yunan kâhinleri tarafından açığa vurma ifadesine ulaşmak amacıyla kullanılıyordu. Uyarıcı, arpa, bitki ve dağ keçisi peynirinden yapılan bir içki olan Kykeon formunda içiliyordu. Antik yunanda yaygın bir içki olduğu söyleniyordu. Bu da onların yaratıcılığının ve çöküşlerinin nedeni olabilir.
-İran Müslümanları
Khat adlı bitkinin yaprakları bazı İran Müslümanları tarafından aşırı mutluluk ve heyecan hissi için çiğneniyor. Uyarıcının etkileri, modern zaman ekstazisiyle aynı etkilere sahip. Bazı İran tarikatları dua sırasında aşırı mutluluk için Khat yaprağı çiğniyor.
-Rastafarians
Rastafari hareketinin üyeleri, Tanrıya ibadet, İncili okuma ve meditasyon sırasında kenevir kullanıyor. Rastafarianlar bu uyarıcıyı ruhsal olarak yararlı görüyorlar ve onu özellikle İncil’de bahsedilen ‘Hayatın ağacı’ olarak görüyorlar.
-Protestanlar / Katolikler
Başta şarap olmak üzere alkol, günümüzde Hristiyan ve Katolik seramonilerinde kullanılıyor. Katolik kilisesi üyeleri Kudas Ayini sırasında şarabın Hz. İsa’nın kanı haline geldiğini ve bu amaçla içildiğine inanıyor. Buna rağmen Hristiyanlar bu inançtan çok uzakta ancak şarapları katıldıkları seremoninin bir parçası olarak içiyorlar.
Kaynak: Wikipedia
http://www.belgeselgunlugu.org/2013/07/ng-tabu-uyusturucular.html
.