18 Aralık 2012 Salı

Sağ ve Sol Beyin Yarıküreleri

"-Beyin, yüz milyar ışık yılı genişliğinde bir evreni kavrayabilen, avucunuza alabileceğiniz bir buçuk kilogramlık bir kütledir."
M. Diamond

Üç kat bir zar ile kaplı olan beynimiz kafatası boşluğunda yer almaktadır, protein ve yağdan oluşan bu gri renkli organın ağırlığı 1300 ile 1800 gr arasında değişir.

Beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreye (hemisfer) ayrılmaktadır. Bu yarım kürelerin her biri alın lobu, yan tepe lobu, şakak lobu, art kafa lobu olmak üzere dört ayrı loba ayrılmaktadır. Beyin sinir hücrelerine NÖRON denir. Ortalama 10.000.000.000 civarında nöron olduğu tahmin edilmektedir. Nörün denilen bu sinir hücrenin görünüşü, bir ağaca benzer. Bu ağacın gövdesine Akson, dallarına dendrit ve bu ağacın kökü ile başka bir sinir hücresinin dalının birbirine temas ettiği noktaya da sinaps adı verilir.

Beynimizde yaklaşık 1 trilyon sinaps bulunmaktadır.

Beynimizdeki bölgelerin işlevleri özetle şöyledir;

Beyincik: Hareketlerimizin denetlenmesini sağlar.

Omurilik: Beyinle vücut arasındaki irtibatı sağlar.

Köprü: Beyine gelen bilgiyi kontrol eder ve bu bilginin kabul edilip edilmeyeceğine, edilecekse de bu görevin beynin hangi bölgesine ait olduğuna karar verir.

Hipotalamus: Vücut sıcaklığını ve kan basıncını kontrol eder. Cinsel gelişimi ve uykuyu denetler. Acıkma ve susama duyumlarını sağlar.

Talamus: Duyu organlarımızdan gelen mesajları kabul eder ve beynin ilgili bölgesine gönderir.

Nasırsı Madde: Kalın bir sinir demeti olup, beynin sağ ve sol yarım küreleri arasında bir terminal görevini sağlar.

Vücudumuzun komuta merkezi olan beynimiz, düşünme, işitme, görme, öğrenme kavrama ve akılda tutma gibi bütün faaliyetleri yürütmektedir.

Hiç durmadan sürekli, çalışan beynimiz ortalama olarak vücudumuzun oksijen ihtiyacının dörtte birini harcamaktadır.

Zeka, beyinin büyüklüğü ile ilgili değildir. Zekânın beyin kıvrımlarının artışı ile doğru orantılı olduğu bilinmektedir.

İspermeçet balinasının beyni ortalama 9000 gr. İken filin beyni 5000 gr. civarındadır. Bal arısının beyni ise ortalama 0, 01 gr.dır.

Doğuştan insan yavrusunun en büyük organı olan beyin vücut ağırlığının 12’de birine eşittir.

Yunus balıkların beyni beyin vücut oranları göz önüne alındığında bizimkinden daha büyüktür.

Bilgisayar ve buna benzer teknolojik cihazlar beynimizin yanında anlatılmayacak kadar bazit kalır. Bu cihazlar sonuçta beynimizin birer eseridirler.

Bilim adamları; bebekler dünyaya geldikten sonra yani beyin hücrelerinin oluşmadığını söylüyorlar. Beynin büyümesi sinir hücreleri arasında bağlantı sayılarının çoğalmasıyla oluşuyor. Yani yeni doğan bir bebeğin beyin sinir hücrelerini fidanlara benzetirsek; fidanların sayısında artış söz konusu olmayıp zaman geçtikçe fidanların dallarında ve köklerinde artış olmaktadır.

Beynin sol ve sağ yanının eşit çalışması, doğru olanıdır. Ancak, okullarda verilen eğitim sol beyin ağırlıklı olduğu için, sağ beynin görevinide sol beyin üstlenir.Bu da, kişilerde performansın düşmesine neden olur.Beyninizin sağ veya sol yanlarından biri farklı çalışıyorsa, bu meslek seçiminizi etkiler. Başarının yanısıra mutlu da olmanın yolu hangisinin daha çok geliştiğini öğrenmektir.Daha az çalışan diğer yanı geliştirmek için, egzersiz yapmayı unutmayın.

Sağ beyin (lob) işlevleri:

* Sağ beyin sol tarafımıza hükmeder
* ritim,
* hayal kurma,
* renkler,
* boyut,
* hacim,
* müzik
* beynin artistik tarafı oluşturmakta,
* detaydan çok resmin bütünüyle ilgilenmekte
* bilgiyi şekil ve hayal gücüyle işlemektedir.

Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve fotoğrafik, yani bütünsel öğrendiği ortaya çıktı. Bu yüzden bilgiyi sıra ile işleyen sol lobun aksine sağ lobun öğrenmede çok daha hızlı ve etkili olduğu anlaşıldı

Sol beyin (lob) işlevleri:

* Sol beyin ise sağ tarafımızı yönetir.
* konuşma,
* matematiksel işlemler,
* diziler,
* sayılar
* analiz
* mantıklı ve doğrusal çalışır.

Araştırma sonuçları beynin sağ lobunda da, gibi fonksiyonların icra edildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, insanın mucitlik ve üretkenlik kısmı sağ lob fonksiyonları arasında yer almaktadır. Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmesi için sağ loblarını da geliştirmeleri gerekmektedir. Öğrendikleri konular ve formüllerden yeni şeyler üretebilmeleri için beynin sağ lobunu da işin içine katmaları gerekmektedir.

Beynin her iki lobu birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir. Her iki lob arasında yoğun sinir lifinden oluşan “korpus kallosum” ağ demeti bulunur. Bu ağ, beynin sağ ve sol lobu arasında sürekli bilgi alışverişinin yapılmasını sağlayan bir köprüdür.

Sağ beyin yaratıcılığı, duygusallığı, seslere ve renklere, hayal gücüne, sezgilere ve soyut algılamalara daha yatkın çalışırken; sol beyin mantıklı, sistematik ve analitik düşünmeye, yazı ve sayılara, ölçme değerlendirme ve eleştirmeye daha yatkın olarak çalışmaktadır. Beyinlerinin bir yarısını diğerine göre daha iyi kullanan kişiler, işleri ve ilişkileri bu boyutta çalışan yarıküre’nin yeteneklerine ihtiyaç duyduklarında zorlanırlar ve başarısız olurlar.

Biliyorsunuz ki vücudun sol ve sağ tarafı beynin ters bölgeleriyle ilişkilendirilir. Yani sol tarafımızı sağ beyin, sağ tarafımızı sol beyin yönetir. Demek ki bunu geliştirmek elimizdedir.
Yapılan araştırmalar her geçen gün beyin ile ilgili yeni bilgiler veriyor. Kişinin duygularını tanıması ve beynini doğru yönlendirmesi de giderek önem kazanıyor.

Sağ beyin, yaratıcı zekâ, sol beyin mantıksal zekâdır.

-Sol beyin 'eğer' ve 'fakat' der

Bugün artık biliyoruz ki, sol beyin, kelime ve sayılarla ilgilenen, sağ beyne nazaran geçmişin üzerinde daha çok duran beyin alanıdır. Bu alanın özellikleri, soğuk, keskin, köşeli, mesafeli ve sert olması, katı kurallarının bulunmasıdır. Sol beyin 'eğer' ve 'fakat' sözlerini çok kullanır. Bu iki kelime hemen karar vermemeyi ifade eder. Beynin sol tarafı, bir şeyi anlamaya çalışırken aynı zamanda ertelemeye de yatkındır. Ayrıca benmerkezci olma eğilimindedir. Kendisini mutlu edecek şeyleri önemser. Bu sebeple de kendisi önceliklidir. Erkeklerin sol beyinleri baskın çalıştığı için benmerkezci yanları baskındır. Beynin sol kısmı, iradeyi mantıksal olarak kullanır.

-Sağ beyin duygusaldır!

Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir. Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister. Stratejik düşünmek yerine, taktik bulur. Arzularını ertelemekten hoşlanmaz. Hızlı karar verip harekete geçmek eğilimindedir, acelecidir.

-Sol beyin eril, sağ dişildir

Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir. Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Sol beyin sayı ve rakamlarla ilgilenirken sağ beynin ilgi alanı daha çok görsel konulardan ve zevklerden oluşur. Estetik kaygılar sağ beyinde etkilidir.

-Sağ beyin sevgiye göre karar verir!

Sağ beyni baskın çalışan kişiler, iradelerine duygularını katarlar. Bir insanla iş yaparken ya da onun hakkında karar verirken kâr-zarar analizi yapmaktan çok, onu sevip sevmediklerini ölçü alırlar. İnsanları analiz ederken "o beni çok sever" ya da "ben onu çok severim" diyerek referanslarının duygu olduğunu belli ederler.

-Sağ beyin niyete sol beyin sürece bakar

Sol beyinde niyet önemli değildir. Sürece ve sonuca bakar. Sağ beyin ise niyete göre hareket eder. Sol beyin hayal kurmaz ama sağ beyin hayalcidir. Yine sağ beyin sezgilere çok değer verir. Beyin görüntüleme çalışmalarında sol beynin görsel unsurlara hızlı tepki verdiği ortaya çıkmıştır. Oysa sağ beyin duygusal sayılabilecek uyarılara daha çabuk cevap vermektedir.

-Sağ beyin sempatik, ön beyin empatiktir

Sol beynin önceliği kendisindeyken, sağ beynin önceliği başkalarındadır. Oysa ön beyin, önceliğin kendisinde mi yoksa başkalarında mı olacağını, hangi şartta nasıl tercihler yapacağını iyi belirler. Ön beyin empatik düşünür. Mesela, sol beyniyle düşünen bir kimse karşısındakine yol tarif ederken, yönleri kendisine göre tarif eder. "Sola gideceksin" dediğinde bu sol taraf kendi soludur. Oysa empati yapabilen insan karşı tarafın yönünü dikkate alır.

-Sol gerçekleri, sağ beyin duyguları analiz eder

Sağ beyin pembe düşler görür. Gerçeklerden uzak hayaller kurmak onun işidir. Sol beyin ise, hayali ve sezgileri önemsemez, kullanmaz. Sağ beyin dişil özellikler barındırdığı için, sezgisel düşünmeye yatkındır ve sezgilerinde çoğunlukla haklı çıkar. Ön beyin ise sezgileri süzgeçten geçirerek kullanır. Her hissettiğini doğru kabul eden sağ beyne mukabil, ön beyin sezgilerinin doğru olup olmadığını anlamaya çalışır. Sol beyin gerçekleri, sağ beyin duyguları, ön beyin ise doğruları analiz eder ve öncelik verir.

-Sol anlamaya, sağ hissetmeye çalışır!

Sağ beyin duygusal kararlar verdiği için, bu kararları inanarak vermek ister. Sol beyin, inanamasa da karar vermekten yanadır. Sol beyin tekil ve erildir. Yani erkeksi özellikleri baskındır. Sağ beyin ise çoğulcudur ve dişil özellikleri vardır. Sol beyin anlamaya çalışırken, sağ beyin hissetmek için uğraşır. Sol beyin karşılaştığı olaylarda çıkarı doğrultusunda tepkiler verirken, sağ beyin sempatik bir bakışıyla yaklaşır. Yani kendini hemen olaya kaptırır. Sağ beyni baskın çalışan kimse, birisi ağladığı zaman onunla beraber ağlar. Kendisinden çok başkalarını mutlu etmeye uğraşır. Kadınlarda bu özelliğe sık rastlanır, kadınların şefkat duyguları yoğundur ve iyi annelik yaparlar.

Maya Talisman Frost "Resim çizebilir misiniz?" isimli makalesinde beynin sol yani bir katil olarak tanımlıyor. Resim çizmeye kalktığınızda beyninizin sol yani hemen onu sözelleştirmeye ve şekilleri analiz etmeye çalışıyor. Algısal merkez olan beyninizin sağ tarafı ise baskın olmayan bir eylem göstererek bu aşamada sol beyin tarafından bir köşeye itiliyor. Ve ortaya çıkan sizin hiç de istemediğiniz çizgilerden oluşan bir resmi oluşturuyor. Sağ beyini biraz da "sanatçı" olarak nitelendirebiliriz. Peki, Sağ beyini nasıl baskın duruma getirebiliriz?

"Beynin Sağ Tarafını Kullanmak" adli kitabin yazarı, ünlü sanat eğitmeni Dr. Betty Edwards'a göre, yazarın "L moda" adini verdiği sözel ve baskın düşünme biçiminden "R moda" adi verilen ve görsel işaretlere dayanan biçime zihinsel geçiş yapabilirsiniz. Sağ tarafın olaya dâhil olmasını ve çizme işini üstlenmesini sağlamak mümkündür.

Sol taraf, bir işi sevimsiz bulmadığı sürece üzerine almaktan çekinmez. İş çok zaman alıyor, çok detaylı, çok yavaş ya da en basitinden çok zor ise, sol taraf pes ediverir. Bazen üzerinde çalıştığımız bir konuda tıkanırız, arkası gelmez. Konuyla ilgili düşünmeyi bıraktığımızda, olmadık bir yerde çözüm yolu bir şimşek beynimizde çakar. İşte sağ taraf sol tarafın iktidarından kurtulmuş ve özgür hareket alanı bulduğunda sizin için çözümler üretmiştir. Öyleyse, buradaki hile, işi -örneğimizde, resim çizmeyi- sağ tarafın hemen üzerine atlayabileceği biçimde sunmaktır. Karmaşık bir görüntüyle karşılaştığında da sol taraf hemen pes eder ve işi sağ tarafa atar. Bunu başarabilmek için yani sol tarafı pes ettirmek için "R morunun devreye girmesini sağlamak" nesneleri tam olarak baş aşağı çevirmeliyiz.

Beyin ucu açık bir kuyu gibidir. Ne kadar tanınırsa tanınsın daha çok tanınmaya devam edilir. Tam anlamıyla kavranamaz. Beynimizin tek rutin bakımı da sürekli kullanmak, çalıştırmaktır.


Sol beyin; ardışık, mantıksal, matematiksel, konuşma ve dil öğrenme, gibi fonksiyonlarla yükümlüdür ve tekten tüme gider.

Sağ beyin ise; hafıza, hisler, görüntüler ve farkında olmadığımız fonksiyonları yönetir, şekilleri tanır ve tümü görür. Bu nedenle sol beyinden 100 kat daha hızlıdır.

-Beynimizin sağ ve sol tarafı bilgiyi farklı şekilde işler.

Genelde her birey beyninin bir tarafını ağırlıklı olarak kullanır fakat düşünme ve öğrenme işlemleri her iki tarafta dengeli olarak kullanıldığında gerçek verimine ulaşır. Bunun anlamı daha az kullanılan tarafın güçlendirilmesi gerektiğidir. Aşağıdaki listede sağ veya sol beyin ile yapılan işlemler gösterilmiştir. Bu bilgilere bakarak beyninizin hangi tarafını ağırlıklı olarak kullandığınızı ve daha az kullandığınız tarafı nasıl güçlendirebileceğinizi bulabilirsiniz.

-Doğrusal – Bütünsel İşlem

Beynin sol tarafı genelde bilgileri doğrusal bir yapı içinde, parçadan bütüne giderek işleme koyar. Parçaları alır, sıraya koyar ve mantığa uygun olarak düzenler ve sonra bir sonuca varır. Buna karşılık sağ beyin bütünden parçaya doğru ilerler yani bütünseldir, detaylardan önce bütün resmi görür. Sağ beynini ağırlıklı olarak kullanan kişiler, önceden genel bir özet verilmez ise ders takip etmekte zorlanabilirler. İşte bu nedenle sağ beyni ağırlıklı olan kişilerin bir seminere yada derse katılmadan önce işlenecek konu ile ilgili hazırlık yapmaları ve ilgili kaynaklara göz gezdirmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca bu kişiler önceden taslak hazırlamakta zorlanırlar. Bu gruptaki kişiler bir işi yapmadan önce neden yapması gerektiğini bilmeye ihtiyaç duyan kişilerdir.

-Düzenli – Rastgele İşlem

Doğrusal bir yapı içinde çalışmaya ek olarak beynin sol tarafı bilgileri düzenli bir şekilde işleme koyar. Bu kişiler genelde liste yapıcılardır. Eger beyninizin sol tarafını ağırlıklı olarak kullanıyorsanız sizde günlük plan yada program yapmak yada envanter çıkarmak gibi çalışmalardan zevk alıyorsunuz demektir. İşlerinizi sıra ile bitirmeye ve her biten işi listenizde işaretlemeye özen gösteriyorsunuz. Aynı şekilde yeni bilgileri sıra ile öğrenmek sizin için daha kolaydır. Örneğin: Matematik. Buna karşıt olarak sağ beyin bilgileri rastgele işleme koyar. Eğer siz bu gruba giriyorsanız muhtemelen bir konudan bir konuya atlıyorsunuz demektir. Önceliklerinizi ortaya koymadanda en az beyninin sol tarafını kullanan birisi kadar iş yapabilirsiniz. Projeleriniz yarım kalabilir yada bitirmekte gecikebilirsiniz. Fakat bunun nedeni çalışmadığınız yada tembel olduğunuz için değil muhtemelen başka bir iş üzerinde daha çalıştığınız içindir. Sizden günlük, haftalık yada yıllık program yapmanız istendiğinde isyan etmeye hazırsınızdır. Fakat gerçekte rastgele düşünce yapınız nedeni ile program yapmanız gerçekten gerekir. Bu sizin başarılı olmanız için yapmanız gereken en önemli işlerden biri sayılabilir.

-Soyut – Somut İşlem

Beynin sol tarafı soyut konularda hiç bir zorluk çekmez. Örneğin harfler, kelimeler yada matematiksel işlemler sayılabilir. Bu gruptaki kişiler kolaylıkla kelimeleri yada matematik formüllerini ezberleyebilir. Beynin sağ tarafı ise her şeyin somut olmasını ister. Bu kişiler gerçek objeleri görmek, hissetmek, onlara dokunmak isterler. Sol beyine karşıt olarak sağ beyin kelimeleri cümle içinde görmek, formüllerin nasıl çalıştığını anlamak isterler.

-Mantıksal – İçgüdüsel İşlem

Sol beyin bilgileri doğrusal olarak, düzenli bir biçimde ve mantıklı bir şekilde işler. Beyninizin sol tarafını kullandığınız zaman bilgileri parça parça ele alırsınız. Birisini dinlerken detayları dinlersiniz böylece mantıklı bir sonuca varabilirsiniz. Buna karşılık eğer beyninizin sağ tarafını kullanıyorsanız iç güdülerinizi kullanıyorsunuz demektir. Bir matematik probleminin cevabını biliyor ama bu sonuca nasıl ulaştığınızı bilmiyor olma ihtimaliniz çok yüksektir. Test yaparken doğru cevapları iç güdüleriniz ile bulursunuz ve çoğunlukla bu tahminleriniz doğru çıkar. Sonuç olarak bir işin doğru olduğu hissini veren sağ beyindir.Özetlemek gerekirse yazı yazarken beyninizin sol tarafı gramere dikkat ederken, sağ taraf ise yazının anlamına bakar.

-Kelime – Davranış İşlemi

Beyninin sol tarafını kullanan kişiler kendilerini kelimeler ile ifade etmekte pek zorlanmazlar. Buna karşılık beyninin sağ tarafını kullanan kişiler ne demek istediklerini çok iyi bilmelerine rağmen doğru kelimeleri bulmakta zorlanırlar. Buna en güzel örnek birisinin yol tarifi vermesini dinlemektir. Sol beynini kullanan birisi muhtemelen "Burdan itibaren üç bina sonra sağa dönün, bahçe sokağına döneceksiniz. İki kilometre gittikten sonra çiçek sokağına doğru sola dönün…" şeklinde bir tarif verecektir. Buna karşılık beyninin sağ tarafını kullanan bir kişi "Oradaki evden (evi göstererek) sağa dön (sağı göstererek). Sonra mavi boyalı binayı geç ve ikinci ışıklara varana kadar git. Işıklara gelince benzin istasyonun yanından sola dön…" şeklinde görsel bir tarif verecektir. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi sağ beyin her şeyi görsel olarak algılar. Eğer bir yere not almazlarsa muhtemelen bilgileri unuturlar. Genelde şemalar, resimler yada grafik görüntüler daha iyi hatırlamalarını sağlar. Okurken yada dinlerken bilgileri görsel imgeler olarak beyinlerine aktarırlar.

-Gerçeklere dayalı – Hayallere dayalı İşlem

Beynin sol tarafı olayları gerçek hali ile olduğu gibi ele alır. Bu grupta bir kişi yeni bir ortama girdiği zaman kolaylıkla uyum sağlayabilir. Fakat sağ beynini kullanan birisi için durum farklıdır. Onlar içinde bulundukları ortamı değiştirmeye çalışırlar. Sol beyin kuralları bilmek ve ona göre davranmak ister. Eğer kural yok ise muhtemelen kendileri kural koyup uygulamaya başlarlar. Kurallara uymayan sağ beyin aynı zamanda daha yaratıcı ve duygusaldır. Duygular sağ tarafta işleme konulduğu için bu kişiler duygusal olarak yaşadıkları olayları hatırlamakta daha başarılıdırlar.

Beyin genel olarak bir bütün olsa da sağ ve sol hemislerin farklı farklı üstlendikleri misyonlar vardır. Ancak sol beyinin, sağ beyinden daha önemli görevler üstlendiğini söyleyebiliriz. Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Ancak sağ beyin de mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme de sağ beyin önemli görev üstlenir. Yani estetik zeka için sağ beyine ihtiyaç vardır. Mimar ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır. Buna karşılık matematik işlemleri için de sol beyine ihtiyaç duyulur. Ünlü mimar ve mühendislerin sağ beyinlerinin çok gelişmiş olduklarını söylüyebiliriz. Müzikle uğraşan, müzik icra eden ya da estruman çalan müzisyenlerde de sağ beyin daha iyi gelişmiştir. Aynı şekilde şairlerde ve ressamlarda da sağ beyin özellikleri baskın durumdadır.

Beyinin her iki yarım küresini birbirine bağlayan korpus kallosum denen ve sinir liflerinin yaptığı köprüsel bir yapı vardır. Bu sinir ağları vasıtasıyla her iki yarım küre birbiri ile bağlantı içindedir ve sürekli bilgi alış verişi olur. Korpus kallosum ne kadar iyi gelişmiş ise insanın bir bütün olarak beyinsel yeteneklerini sergilemesi ve beynini bir bütün olarak global maksimum kullanması o kadar artar ve üst düzeye çıkar. Eğer korpus kallosum iyi gelişmemişse o zaman sağ ve sol beyinden hangisi baskın ise kişi o özellikleri ön plana çıkararak hayatını sürdürür.

Toplumda lider kişilerin, beynini global olarak iyi kullanmayı beceren kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Bunlarda korpus kallosum iyi gelişmiştir. Bu kişilerin hangi ellerini iyi kullanıyor olması çok da önemli değildir. Çünkü bunlar her iki hemisferlerini, her durumda çok iyi kullanabilirler.

Beyin ve vucut ilişkileri çapraz yürür. Beyin korteksinden hareketlerimizle alakalı motor lifler üst boyun bölgesinde çapraz yaptığı için, sağ beyin vucudun sol tarafını, sol beyin ise vucudun sağ tarafını idare eder. Bu nedenle beyninin sağ tarafında ki damarları tıkananların sol taraflarında felç olur ya da tersi olur. İşte bu nedenden dolayı günlük hayatında sol elini kullanan ve solak olanların sağ beyinleri baskın durumdadır. Eğer kişi sağ elini kullanıyorsa o zaman da sol hemisfer baskındır. Bu nedenle şunu diyebiliriz ki, solak olanlarda sağ hemisfer baskın durumda olacağı için, bunlarda mimarlık yeteneği ve müzisyenlik kabiliyetleri iyi gelişmiştir. Bizim kanaatimize göre hem sağ hemisfer hem de sol hemisfer matematikle ilgilenir. Ancak sağ hemisfer daha çok matematiğin geometri , sol hemisfer ise cebirsel bölümü ile ilgilenir. Buradan şu netice çıkıyor ki, solak olan bir çocuğun, mimarlığa ya da güzel sanatlara yönlendirilmesi gerekir. Bu çocuğun fen ya da konuşma becerisi gerektiren avukatlık veya pazarlama gibi bir meslekle uğraşması hata olabilir. Çünkü sol hemisfer konuşma becerilerinde rol oynar. Dolayısıyla solak olanlardan iyi avukat ya da pazarlamacı çıkmayabilir. Eğer solak bir kişi hukuk mesleğini seçmisse bu kişinin avukatlığı değil estetik muhakeme yeteneğini yönelten sağ hemisferden dolayı hakimliği tercih etmelidir. Bu noktada sağ elini kullananların avukatlığı, sol elini kullananların ise hakimliği seçmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.

Hülasa, sağ elini kullananlarda sol beyin özelliklerinin, sol elini kullananlarda ise sağ beyin özelliklerinin daha baskın olduğunu bilmekteyiz. Kişilerde hangi hemisferin daha belirleyici olduğunu gösteren testler de vardır. İşte size basit bir test;

Okuldayken hangi dersleri daha çok severdiniz?

a)Türkçe, resim, sosyal vb.
b)Fenle ilgili olanları.

2-Hangi tip sporları yapmaktan hoşlanırsınız?

a)Tek başına yapılan sporları,
b)Takım sporlarını.

3-Gördüğünüz rüyaları hangi sıklıkta hatırlarsınız?

a)Çoğunlukla hatırlarım,
b)Ender olarak hatırlarım.

4-Ellerinizi ve mimiklerinizi konuşurken ne sıklıkta kullanırsınız?

a)Çok kullanırım
b)Çok az kullanırım.

5-İki elinizin parmaklarını birbirine geçirerek kapatın. Hangi elinizin baş parmağı üstte kalıyor?

a)Sağ
b)Sol

6-Şu an saatin kaç olduğunu tahmin edin, şimdi saate bakın, yanılma payınız ne kadar?

a)On dakikadan fazla,
b)On dakikadan az.

7-Aşağıdakilerden hangisini daha kolay hatırlarsınız?

a)İnsanların yüzlerini,
b)İnsanların isimlerini.

8-İki gözünü açık tutarak elinizdeki kalemi, bir cam kenarı veya kapı kenarı ile hizalayın. Önce sol gözünüzü, sonra sağ gözünüzü kapatın. Hangi gözünüzü kapatınca kalem daha az oynuyor?

a)Sağ gözümü kapatınca
b)Sol gözümü kapatınca

-Değerlendirme :

"A" ların sayısı fazla ise, SAĞ beyniniz daha gelişmiştir...

SAĞ beyinli olma özellikleri;

-Sanat ve sanatsal etkinlikler sevilir, sanatsal becerileri çoğu zaman şaşkınlık uyandırır.
-Estetizme bayılırlar, fiziki görünüşlerine önem verirler.
-Yazarlık yetenekleri gelişmiştir. İyi şiir ve roman yazabilirler.
-Müzik kulakları iyidir, müzisyenliğe yatkındırlar ve genellikle bir estrüman çalarlar
-Koku ve tat gibi duyuları gelişmiştir.
-Sezgileri ve iç güdüleri kuvvetlidir
-Yeni şeyler üretmek hoşlarına gider
-Subjektif davranırlar
-Boyutları iyi algılarlar
-Parçaları değil, bütünü görürler,
-Duygusaldırlar ve duygularına çok önem verirler

B" lerin sayısı fazla ise, SOL beyniniz daha gelişmiştir...

SOL beyinli olma özellikleri;

-Mantık yürütmeyi severler, duyguları ile değil mantıkları ile hareket etmeye çalışırlar
-Sınıflandırma ve tasnife önem verirler,
-Titiz ve detaycıdırlar
-Analitik düşünürler
-Matematiksel işlemlerden sıkılmazlar
-Dili iyi kullanırlar ve ikna kabiliyetleri iyidir
-Bütünü değil parçayı görürler
-Sistemli ve disiplinli çalışırlar, kuralcıdırlar
-Objektif davranırlar, somut kavramlara önem verirler

Beynin sol ve sağ yanının eşit çalışması, doğru olanıdır. Ancak, okullarda verilen eğitim sol beyin ağırlıklı olduğu için, sağ beynin görevinide sol beyin üstlenir.Bu da, kişilerde performansın düşmesine neden olur.Beyninizin sağ veya sol yanlarından biri farklı çalışıyorsa, bu meslek seçiminizi etkiler. Başarının yanısıra mutlu da olmanın yolu hangisinin daha çok geliştiğini öğrenmektir.Daha az çalışan diğer yanı geliştirmek için, egzersiz yapmayı unutmayın.

Derleme



.