19 Aralık 2012 Çarşamba

Beyinle İlgili Bazı Gerçekler


 Beynin bazı sıradışı özellikleri: İç ses, alışveriş zaafı, bağımlılık gibi birçok konuda beyin hakkında bilinmeyen gerçekleri biraraya getiren habere göre;

-100 milyar sinir hücresi: Yeterince hızlı olamamak, basit matematiği kavrayamamak ve doğumgünlerini unutmak gibi birçok özellik, beynin sinir hücreleri arasındaki trafik akışına bağlı olarak kişiden kişiye değişiyor.

-Google etkisi: Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, insanların kendi hafızaları ve bilgi birikimi yerine internete başvurmayı tercih ettiğini ortaya koydu. Google gibi kestirme yollara başvurmak beynin hatırlama fonksiyonlarını geriletiyor.

-Abur cubur zaafı: Yapılan bir araştırmada, sevilen yemeklerin beynin madde bağımlılığına karşı duyarlı olan bölgesini harekete geçirdiği görüldü. Uzmanlara göre bu durum motivasyon ve keyifle ilgili 'dopamin' hormonuyla ilgili.


-Kehanet: Bu yıl açıklanan bir araştırma sonucuna göre, beynin ön bölümü tecrübelere dayanarak gelecekle ilgili öngörülerde bulunabiliyor. Uzmanlara göre, geleceği görmek için doğaüstü güçler gerekmiyor, geçmiş olaylardan stratejik düşünerek ders çıkarmak gerekiyor.

-Alışveriş zaafı: İki yeni araştırma alışveriş yaparken dikkatin çok hızlı dağılabildiğini ortaya koydu. Buna göre; stresli ve uykusuz olduğunda alışveriş yapma ve daha pahalı ürünler alma isteği yükseliyor.

-İç ses: Bilinçli karar vermek her zaman en doğru seçim olmayabiliyor. Bir araştırma, basit kararlar alınırken mantıklı düşünmenin, daha karmaşık kararlar alırken de bilinçaltına güvenmenin daha sağlıklı olduğunu gösterdi.

-Bağımlılık: 2011’de yapılan bir araştırma, solaryuma girmenin madde bağımlılığında olduğu gibi beynin 'ödüllendirme' fonksiyonunu harekete geçirdiğini gösterdi.

-Kritik 20’ler: Hafıza, 27’nci yaştan sonra giderek zayıflamaya başlıyor. Hücre kaybı 20’li yaşlarda başlıyor.

-Cep telefonu: Cep telefonuyla bir saate yakın konuşma yapmak beynin telefona yakın bölgesindeki etkinliği hızlandırıyor ve gri hücre ölümü sayısı katlanarak çoğalıyor.

Reader's Digest

.