1 Eylül 2012 Cumartesi

Müzik: Zeka ve Hafıza


Etkisiyle bizi oynatan ve canlandiran, bazen de duygusallastirarak hüzünlendiren müzik parçalarini hepimiz biliriz. Peki bazi müzik parçalarinin da hafiza ve zekayi gelistirebilecegini hiç düsündünüz mü? Yapilan bilimsel arastirma sonuçlarina göre bazi özel müzik parçalari bizi daha da zeki yapiyor. Bu özel müzik parçalari ritimleriyle insanin zihinsel potansiyelini çesitli sekillerde etkiliyor. Bu özel ritimler, sagladigi birçok avantajlarin yaninda, en çok asagida belirtilen hususlardaki pozitif katkilari ile dikkati çekiyor :

- Konsantrasyonu artiriyor
- Ögrenmeyi hizlandiriyor
- Hafiza gücünü gelistiriyor
- Imtihanlardaki basariyi artiriyor
- Hata yapma oranini azaltiyor
- Stresi yok ediyor
- Yaratici düsünme yetenegini gelistiriyor
- Beyin loblarinin dengeli kullanilmasini sagliyor
- Zeka (i.q.) puaninda "9" puana kadar ilave artis sagliyor
- Hiperaktif çocuklari ve yetiskinleri sakinlestiriyor
- Vücudun daha hizli iyilesmesini sagliyor

1996 yilinda A.B.D.'de üniversite giris sinavlariyla ilgili yapilan bir arastirma, müzikle ilgilenen ve bir müzik aleti çalan ögrencilerin genel ortalamaya göre daha basarili olduklarini göstermistir. Bu ögrencilerin SAT adi verilen üniversite giris imtihanlarinda ortalamaya göre sözelde 51 puan, sayisalda da 39 puan daha yüksek puan aldiklari ortaya çikmistir.

Müzik beynin tamamini ögrenmenin içine katmaktadir. Geleneksel olarak, okullardaki ögrenme metotlari ezbere dayanmakta ve beynin sadece sol lobunu isin içine katmaktadir. Halbuki sayisal ve mantiksal konularda beynin sag lobuna göre üstün olan sol lop, hafiza gücü ve yaratici düsünme gibi konularda beynin sag lobuna göre zayiftir. Beynin her iki lobunu da ögrenmenin içine katan çok özel tempo ve frekanslar içeren hizli ögrenme müzikleri bilgilerin hem kolay ögrenilmesini, hem de bilgilerin kolay bir sekilde kalici hafizada tutulmasini saglamaktadir.


Shell, IBM ve Dupont gibi sirketler ve batidaki birçok okul yüksek özel frekanslar içeren klasik müzik parçalari ile belli tempo araliklarinda olan barok (baroque) müzik eserlerini kullanarak yeni konularin hem ögrenme zamanlarini kisaltmayi, hem de ögrenilenlerin uzun süre hafizalarda tutmasini saglamaktadirlar.

Arastirmaci yazar Terry Wyler Webb'e göre yüksek frekanslar içeren klasik müzik parçalari ile "largo" hizdaki barok müzik eserleri (beynin sag ve sol loplarinin dengeli kullanilmasini saglayarak) insanin bellek ve zeka (iq) gücünü gelistiren dogru kombinasyonlari içermektedirler.

Bu bilgiler ve arastirma bulgulari, müzigin hizli ve kalici ögrenme konusunda çok iyi bir katalizör oldugunu ortaya koymustur. Türkiye'de bu teknigin öncülügünü yapan "Mega Hafiza" bir ilke daha imza atarak, "hizli ögrenme ve konsantrasyon" için "Bio-Ritmik Largo" adinda alti kasetlik bir albüm hazirlamistir. "Bio-Ritmik Largo" seti, hafiza gücü, hizli ögrenme ve konsantrasyon gerektiren her türlü ögrenme faaliyetinde kullanilmak üzere hazirlanmistir.

Mozart ve Barok Müzik Zekayı Arttırıyor

14 Ekim 1993 'de , A.B.D.'de "USA Today"de çikan "Mozart 'in Müzikleri Zekayi Gelistiriyor" baslikli haber tüm Dünyada sansasyon yaratmistir. Bu habere göre, California Üniversitesi'nin Irvine'deki Ögrenme ve Hafiza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarinin yaptiklari bir arastirma, bazi müziklerle IQ arasinda bir iliski oldugunu açikça ortaya koymustur.

Bu arastirmada otuzalti üniversite ögrencisi, önce I.Q. testinin sag beyin yeteneklerini ölçen sorulariyla test edilmistir. Testten sonra ögrencilere Mozart'in "Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat"i 10 dakika boyunca dinlettirilmistir. Daha sonra ögrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, I.Q. skorlarinin önceki degerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmis oldugu gözlenmistir.

Mozart - Beyin İlişkisi

Fransiz Tip ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis'e göre beynin elektriksel olarak sarj olmasinda kulaklar anahtar bir rol oynamaktadir. Tomatis'e göre, beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalmasi konsantrasyonun bozulmasina ve yorgunluga sebep olmaktadir. Bu durumda beynin de , piller gibi sarj edilmesi gerekiyor.

Tomatis beyin hücrelerinin enerjiyle sarj edilmesi yollarindan biri olarak, 5000 ile 8000 Hz. arasinda yüksek frekanslar ihtiva eden müziklerin dinlenmesini kesfetmistir. Yillar süren analizlerden sonra Tomatis, bu frekans araligindaki seslerin Mozart'in müziklerinde çok sayida mevcut oldugunu tespit etmistir. Tomatis'e göre, kulak salyangozunu dolduran, "corti" hücrelerinin titresmesi jeneratör vasitasi görerek beynin yeniden sarj edilmesini saglamaktadir.

Tomatis ayrica beynin sarj edilmesi için etkili olan diger bir yakin müzik çesidi olarak "largo barok (baroque) müzik" parçalarina da dikkat çekmistir. Iowa Eyalet Üniversitesinde yapilan testler de, ögrenme faaliyeti sirasinda barok müzigin kullanilmasinin ögrenme ve hafiza gücünü yaklasik yüzde 24 artirdigini göstermistir.

Not: Müziğin beynimiz ve kişiliğimiz üzerindeki etkileri ve tedavi gücü ile ilgili diğer yazılarımız ilerleyen tarihlerde Blogunuzda yayınlacaktır.

Kaynak: Mega Hafiza
.