22 Kasım 2013 Cuma

Ragnarök; Vikinglerin Kıyamet Günü

Vikinglerin dünyaya biçtiği ömür 22 Şubat 2014'te son buluyor.

Bilinen 185. kıyamet iddiası Viking kıyameti Ragnarok oldu. Viking Mitolojisine göre Kıyametin 22 Şubat'ta kopacağı iddia edildi.

"21 Aralık"ın Roma İmparatorluğu'ndan bu yana ortaya atıldığı bilinen 184'üncü Kıyamet senaryosu idi. 185. Mitoloji kökenli yeni kıyamet iddiası ise 2014'ün Şubat ayı için ortaya atıldı.

Maya takviminin ardından bir başka kıyamet senaryosu Avrupa'nın kuzeyli ırkı Viking efsanelerinden geldi. Hesaplara göre Vikinglerin dünyaya biçtiği ömür 22 Şubat 2014'te son buluyor.

Norvik Viking Enstitüsü'nden Danielle Daglan, İngiltere'de yayımlanan Daily Mail gazetesine verdiği röportajda kadim Viking mitolojisinde 'Ragnarok' olarak bilinen kıyamet gününe 3 aydan az bir zaman kaldığını belirtti.


Efsaneye göre o günde dünya, taşan denizler gibi felaketlerin etkisiyle yok olacak. toprak ve gökyüzü zehir ile boyancak ve deniz şaha kaldırılacak.

Kıyamet öncesinde, üç dondurucu kış birbirini takip edecek.

Boynuzdan yapılmış boru sesi duyulacak. Odin savaş meynında oğulları tarfından aranırken kurt Fenrir tarafından öldürülecek.

Dünyada tüm ahlaki değerlerin yok olacağı, savaşların ardarda yaşanacağı günlerde kopacak kıyamet öncesinde; kuzey mitolojisindeki inançlara göre; her yerde savaş ve ölüm olacak.

Skoll güneşi ve Hati'de ayı yutacak.

Gullinkambi tanrılara doğru ötecek ve ejderharları çağıracak.

Jormungand ve Fenris serbest kalacak ve Jormungand Thor tarafından öldürülecek fakat Thor'u zehirleyip onun ölümüne sebep olacak.

Vidar Fenris'i öldürecek.

Garm ve Tyr birbirlerini öldürecek.

Fenrir,Odin'i öldürecek.

Heimdall ve Loki dövüşecek ve birbirlerini öldürecek.

Sonrasında Dünya ateşler içinde yanacak.

Yıldızlar gökyüzünden kaybolacak ve Dünya evrende sonsuz bir karanlığa gömülecek.

Bazı tanrılar sağ kalacak diğerleri ise yeniden doğacak.

Sonunda nefret ve keder kaybolacak ve kalan Lif ve Lifthasirler mutlu bir şekilde yaşayacak...

http://en.wikipedia.org/wiki/Ragnarök

.

13 Kasım 2013 Çarşamba

Aşûra

Aşûra / Noah's Pudding

İbranice: עשוראא
Farsça: عاشورا
Arapça: عاشوراء

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.

Bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.
Aşura İbranice'de 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. עשרה - asara – 10
Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

Aşuraya atfedilen bazı olaylar:

-Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
-İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
-Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
-İbrahim'in ateşte yanmaması,
-Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
-Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
-Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
-Yunus’un balığın karnından çıkması,
-İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.
-Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişinin hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmesi.

Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, kurufasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.


Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamların acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir.

Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar.

Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir. Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir.

Türkiye'deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı'daki Aşura Matem Merasimi'nde yapılır. Bu tören Aşura gününü en iyi şekilde anlatması yönünden UNESCO tarafından en iyi Aşura Merasimi seçilmiştir; ayrıca törende yapılan Aşura tiyatrosunun ve izleyicinin sayısı bakımından da Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olmuştur.

Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen, Aşure Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.

Aşure, Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_Ashura
.